Kensington op Live at Wantij: ‘We gaan iets extra’s meenemen naar Dordt’

Een van de beste bands van Nederland – zo niet de beste – speelde vijf jaar geleden voor het laatst in Dordrecht. Op 1 juni keert Kensington terug naar het eiland, als slotact op Live at Wantij.

Door Robin Nanninga

De eerste editie van festival Live at Wantij, met Marco Borsato op het podium, was een succes. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Een zware kluif voor de Utrechtse band, om vorig jaar te overtreffen. ,,We hebben niet zoveel hits als Marco, maar wel meer gitaren. Het gaat een vette show worden”, verzekert gitarist en vocalist Casper Starreveld.

,,Het is echt een eer om dit festival te mogen afsluiten. We gaan iets extra’s meenemen en keihard ons best doen.” Over wat dat beetje extra dan is, laat het bandlid weinig los. ,,Het moet wel verrassend blijven”, vindt hij.

Starreveld heeft mooie herinneringen aan optredens in Dordt. ,,Shows in Dordrecht zijn altijd leuk. Ik weet nog dat we speelden in Bibelot, volgens mij net na de heropening. Die avond is me bijgebleven omdat de airco stuk ging”, zegt hij lachend. ,,Het was een show met wat onderbrekingen. En Dordrecht heeft natuurlijk ook nog Wantijpop. Dat is een mooi festival met een mooie historie. Echt tof dat we hier weer eens spelen.”

Kensington sluit Live at Wantij zoals gezegd af. Voordat Starreveld samen met bassist Jan Haker, drummer Niles Vandenberg en zanger en gitarist Eloi Youssef het podium betreedt, is het de beurt aan Suzan & Freek, Jacqueline Govaert en Bløf. ,,Met Bløf hebben we het eerder dit jaar heel gezellig gehad, tijdens Vrienden van Amstel Live. Wij speelden steeds na hen”, blikt Starreveld terug. ,,Dan was het altijd even een praatje maken tussendoor met de mannen.”

De Utrechtse band heeft een ongelofelijke tijd achter de rug. Sinds het verschijnen van de laatste plaat Control, in 2016, toerde Kensington door Europa en gingen de mannen op wereldtournee met Armin van Buuren, als gevolg van de samenwerking tussen de band en de dj die resulteerde in de hit Heading Up High.

,,Armin is een hele relaxte no-nonsense gast.” Lachend: ,,Het is geen jongen die dertig flessen champagne eist in zijn kleedkamer. Natuurlijk zijn er wel specifieke technische eisen, maar die hebben wij ook. We hebben binnen een jaar zoveel plekken gezien, dat is heel gaaf om mee te maken. Van São Paolo tot Macau tot Los Angeles tot Dubai. Dat reizen was voor ons de grote reden om die tour te doen.”

Blijvertje

Tussendoor vulde Kensington vijf keer de Ziggo Dome en in juli staat de band ook nog eens in een volle Amsterdam ArenA. ,,Dit is het meest extreme luxeprobleem dat je als band kunt hebben. We kunnen lang doen met een album, omdat we zoveel doen. We hebben in Nederland, denk ik, inmiddels wel bewezen dat we een blijvertje zijn. In die zin ligt er minder druk op onze nieuwe muziek, maar aan de andere kant hoort bij de nieuwe status ook weer meer druk dan ooit. Met die dubbele rol zijn we best oké.” Na de zomer gaat de band volgens Starreveld aan de slag met de nieuwe plaat, die volgend jaar moet verschijnen.

Het idee voor de ArenA ontstond uit het succes van de Ziggo-shows. ,,We keken daar toch met een schuin oog naar die enorme bak naast ons”, aldus Starreveld. De ArenA heeft niet de beste reputatie als het gaat om akoestiek, maar de band stelt alles in het werk om het geluid zo goed mogelijk te krijgen. ,,Het geluid zal nooit zo worden als in bijvoorbeeld de Melkweg, maar je krijgt er een bijzondere ambiance voor terug.”

ArenA

Verder dan de ArenA kijkt Kensington nog even niet. ,,Het is alsof we met dat concert in de ArenA Nederland uitspelen of zo, qua venues”, grapt de gitarist. De wereld is echter groter dan Nederland alleen, weet de band ook. De mannen hebben al in vele mooie, bijzondere clubs in Europa gespeeld. ,,Maar zoiets als Guus (Meeuwis red.) heeft gedaan, in de Royal Albert Hall, is natuurlijk wel mooi.” Die megaconcertzaal is nota bene gelegen in het Londense Kensington. ,,Het is heel tof hoe hij die show daar heeft neergezet. Zo’n mooie omgeving doet echt iets met de kwaliteit van een concert”, weet Starreveld.

Net als tijdens de concerten in de grote zalen en hallen zal Kensington in het Dordtse Wantijpark veel hits spelen, afgewisseld met tracks van het laatste album: het album dat de band in de afgelopen twee jaar zoveel moois heeft gebracht. Bewegingsloos luisteren naar de muziek van de band is er als het aan Starreveld ligt niet bij. ,,We verwachten natuurlijk wél wat van het publiek terug tijdens onze show.”